Κλοπή: Νόμος – Πρόληψη και Προστασία

Κλοπή 372 Π.Κ. – Αναλύοντας το αδίκημα – Διαφορές απο την ληστεία 380 Π.Κ.

klopi-me-olous-tous-tropous

Σε αυτό το άρθρο…

Η κλοπή αποτελεί ένα από τα πιο κοινά εγκλήματα που συναντώνται στην ελληνική κοινωνία. Η προστασία της ιδιοκτησίας και η τιμωρία των δραστών αποτελούν κεντρικούς στόχους της ελληνικής νομοθεσίας. Σε αυτό το άρθρο, θα πραγματοποιήσουμε μια νομική ανάλυση της κλοπής στην Ελλάδα, εξετάζοντας τη νομοθεσία που τη διέπει και τις ποινικές συνέπειες που επιβάλλονται στους δράστες.

Στην Ελλάδα, οι ποινές για την κλοπή καθορίζονται από τον Ποινικό Κώδικα. Η ποινή εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πράξης, την αξία του κλεμμένου αντικειμένου και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την ποινική ευθύνη του δράστη.

Ορισμένες γενικές κατηγορίες και ποινές συμπεριλαμβάνουν:

Απλή Κλοπή: Η απλή κλοπή τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 5 χρόνια.

Κλοπή αντικείμενου μεγάλης αξίας: Η κλοπή αντικείμενου μεγάλης αξίας που συνοδεύεται από διαρρήξεις τιμωρείται με ποινή καθείρξεως έως και 10 χρόνια.

Κλοπή με Χρήση Βίας ή Απειλής (ΛΗΣΤΕΙΑ) : Η κλοπή που επιτελείται με χρήση βίας ή απειλής κατά του θύματος τιμωρείται με ποινή καθείρξεως έως και 20 χρόνια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ποινές μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιστάσεις και τις ελάχιστες και μέγιστες ποινές που ορίζονται από τον νόμο. Επιπλέον, οι δράστες μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένες ποινές εάν έχουν προηγούμενες ομοειδείς πράξεις  ή εάν η κλοπή συνδέεται με άλλα σοβαρά αδικήματα.

Ορισμός και Στοιχεία της Κλοπής.


Σύμφωνα με κείμενη νομοθεσία, η κλοπή ορίζεται ως η παράνομη αφαίρεση κινητών πραγμάτων από κάποιον άλλο, με σκοπό την ιδιοποίηση ή την απόκτηση παράνομου οφέλους.

Τα στοιχεία της περιλαμβάνουν την παράνομη αφαίρεση, την αντίληψη της κυριότητας και την πρόθεση παράνομης απόκτησης

Νομικό Καθεστώς και Ποινικές Συνέπειες:

Η κλοπή αποτελεί αδίκημα και τιμωρείται με ποινή από φυλάκιση έως κάθειρξη.

Η ποινή εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κλοπής, την αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων και τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκε το αδίκημα.

Εάν  το αντικείμενο είναι μεγάλης αξίας επιβάλλεται αυξημένη ποινή.

Προστασία Πρόληψη και Αντιμετώπιση.


Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κλοπής, η ελληνική νομοθεσία έχει θεσπίσει μέτρα και διαδικασίες.

Αυτά περιλαμβάνουν τη συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου με τους πολίτες για την αναγνώριση και την αναφορά κλοπών, την ασφάλεια στους δημόσιους χώρους και τις ιδιωτικές ιδιοκτησίες, και τη διεξαγωγή αποτελεσματικών έρευνών για την εξιχνίαση των κλοπών.

Η κλοπή αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα που έχει σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις.

Η ελληνική νομοθεσία θεσπίζει αυστηρές ποινές για τους δράστες, ενώ επιδιώκει την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κλοπής μέσω συγκεκριμένων μέτρων.

Η συνεργασία των αρχών επιβολής του νόμου, των πολιτών και των δικαστικών αρχών είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της κλοπής στην ελληνική κοινωνία.

Νομοθεσία – Ποινικός Κώδικας – Κλοπή 372 Π.Κ.


1. Όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή.

2. Κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ηλεκτρική και κάθε άλλης μορφής ενέργεια.

Άρθρο 374 – Ποινικός Κώδικας – Διακεκριμένη κλοπή


1. Η κλοπή τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή αν: α) ο υπαίτιος αφαιρεί από τόπο προορισμένο για θρησκευτική λατρεία, πράγμα αφιερωμένο σε αυτή καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας, β) ο υπαίτιος αφαιρεί πράγμα επιστημονικής ή καλλιτεχνικής ή αρχαιολογικής ή ιστορικής σημασίας που βρίσκεται σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα ή σε δημόσιο οίκημα ή σε άλλο δημόσιο τόπο, βα) ο υπαίτιος αφαιρεί πράγμα προορισμένο από τη θέση του ή από την κατασκευή του για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας ή την ασφάλεια της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών, ββ) ο υπαίτιος αφαιρεί πράγμα που αποτελεί τμήμα εξοπλισμού δικτύου μεταφοράς ή διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων, γ) η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων υπερβαίνει το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ, δ) τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, ε) η πράξη τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές κατ’ επάγγελμα.

2. Αν η κλοπή στρέφεται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και η αξία του αντικειμένου της υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή έως χίλιες ημερήσιες μονάδες. Η πράξη αυτή παραγράφεται μετά είκοσι έτη.

Για παράδειγμα, έχεις το δικαίωμα να παραμείνεις σιωπηλός, το δικαίωμα σε ένα δικηγόρο και το δικαίωμα να γνωρίζεις τη φύση της έρευνας. Είναι ουσιώδες να ασκείς αυτά τα δικαιώματα όταν είναι απαραίτητο και να είσαι ενήμερος για οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα ειδικά για την κατάστασή σου.

Ληστεία και οι διαφορές από την κλοπή.


Η ληστεία, διαφέρει σημαντικά από την κλοπή. Αν και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για αφαίρεση προσωπικών αντικειμένων του θύματος, στην περίπτωση της ληστείας η διαφορά έγκειται στην χρήση βίας. Η κλοπή μετατρέπεται σε ληστεία όταν οι δράστες χρησιμοποιήσουν οιαδήποτε μορφή βίας στα θύματά τους. Η νομική αντιμετώπιση της ληστείας απο την κλοπή είναι πολύ διαφορετική ενώ διαφορετικές είναι και οι ποινές.

Το έγκλημα της ληστείας.


Το έγκλημα της ληστείας αναφέρεται στο άρθρο 380 του Ποινικού Κώδικα και αποτελεί, ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα καθώς ο δράστης της δείχνει χαρακτήρα βίαιο, παράνομο και μη συμπορευόμενο με την έννομη τάξη και τους κανόνες μιας ομαλής κοινωνικής συνύπαρξης. Αποτελεί ένα σύνθετο έγκλημα, καθώς αποτελείται από τα επιμέρους εγκλήματα της κλοπής και της παράνομης βίας. Προστατευόμενο αγαθό είναι πρωτίστως, η ιδιοκτησία αλλά και η προσωπική ελευθερία. Στην έννοια της ληστείας υπάγονται : α)η ληστεία υπό στενή έννοια, β) η ληστρική εκβίαση και γ) η ληστρική κλοπή. 

Μερικά εγκλήματα έχουν και διακεκριμένες περιπτώσεις, κατά της οποίες η ποινή που επαπειλείται από τον νόμο είναι μεγαλύτερη, επειδή ο τρόπος τέλεσης ή το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερης απαξίας. Ένα από αυτά τα εγκλήματα είναι και η ληστεία καθώς στο άρθρο 380 παρ. 1 και 2 αναφέρονται οι διακεκριμένες περιπτώσεις του εγκλήματος που επισύρουν και μεγαλύτερη ποινή. Διακεκριμένη ληστεία έχουμε, όταν ο δράστης ενήργησε με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ή έφερε όπλο με φυσίγγιο ανώτερο των 40mm ή πολεμικό όπλο, χειροβομβίδα ή εκρηκτικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Σε περίπτωση δε που έκανε χρήση αυτών των μέσων, τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

Τέλος, προβλέπεται ένα έγκλημα διακρινόμενο εκ του αποτελέσματος κατά το οποίο ο δράστης είχε σκοπό να ληστέψει το θύμα, αλλά από αμέλεια του επήλθε ένα βαρύτερο αποτέλεσμα όπως είναι ο θάνατος ή η βαριά σωματική βλάβη του θύματος για το οποίο (βαρύτερο αποτέλεσμα) ο δράστης δεν είχε δόλο. Όταν επέλθει θάνατος έστω και αν δεν τον επεδίωκε ο δράστης, έχουμε το έγκλημα της θανατηφόρου ληστείας και επιβάλλεται, η εσχάτη των ποινών.

Share on ➪ 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
& Συνεργάτες
Χρειάζεστε νομική εκπροσώπηση, επικοινώνηστε με τον ποινικολόγο  Αλέξανδρο Αλεξιάδη & τους έμπειρους δικηγόρους συνεργάτες του γραφείου. Αφοσιωμένοι Ποινικολόγοι Δικηγόροι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν…

Τα 5 Σημαντικότερα Βήματα αν Κατηγορηθείτε για Έγκλημα

Τι να Κάνετε αν Κατηγορηθείτε για Έγκλημα – Οδηγός Επιβίωσης & Συμβουλές …
Ενδοοικογενειακή Βία

Ενδοοικογενειακή Βία – Συνέπειες και Προστασία.

Το Αδίκημα της Ενδοοικογενειακής Βίας: Νομικό Πλαίσιο, Συνέπειες και Προστασία των Θυμάτων …
καλύτερος δικηγόρος

Ο Καλύτερος Δικηγόρος – Πως να ψάξω και Που θα τον Βρω ;

Αναζητώντας τον Καλύτερο Δικηγόρο Ποινικού: Που να τον βρείτε και πως να ψάξετε.
Δικαστικές Αποφάσεις

Αθώωση: Ενδοοικογενειακή Βία – Απειλή – εξυβριση.

Υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, απειλής και εξύβρισης, μεταξύ συγγενών με Ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και αυτόπτη μάρτυρα.
Δικαστικές Αποφάσεις

Αθώωση: Τυχερά Παίγνια και Εγκληματική Οργάνωση

Υπόθεση Διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου χωρίς άδεια σε μικρά καζίνο.
Δικαστικές Αποφάσεις

Αθώωση: Ρευματοκλοπή – κλοπή ρεύματος 372 Π.Κ.

Υπόθεση ρευματοκλοπής κατ’ εξακολούθηση εις βάρος του ΔΕΔΔΗΕ καθώς ο μετρητής βρέθηκε παραβιασμένος και χωρίς σφραγίδες.