7 ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΣΗ

Συμβουλές για Ανάκριση – Δικαιώματα Κατηγορουμένου.


Η αντιμετώπιση μιας ανάκρισης από την αστυνομία μπορεί να είναι μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία. Κατανοώντας αυτά τα σφάλματα, μπορείς να κινηθείς πιο αποτελεσματικά στις ανακρίσεις, Με τις κατωτέρω συμβουλές για ανάκριση μπορείς να προστατεύσεις τα δικαιώματά σου και τα συμφέροντά σου

1. ΠΟΛΥΛΟΓΙΑ


Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης είναι η πολυλογία. Όταν είσαι νευρικός ή ανήσυχος, μπορεί να αισθάνεσαι την ανάγκη να γεμίσεις τη σιωπή με εξηγήσεις, δικαιολογίες ή πληροφορίες που μπορεί να είναι καταστροφικές. Είναι ουσιώδες να θυμάσαι ότι έχεις το δικαίωμα να παραμείνεις σιωπηλός. Οτιδήποτε πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου, οπότε συχνά είναι προς καλύτερο συμφέρον σου να κρατάς τις απαντήσεις σου σύντομες και στο θέμα.

Για να αποφύγεις αυτό το λάθος, πάρε ένα λεπτό για να συγκεντρωθείς πριν απαντήσεις στις ερωτήσεις. Σκέψου τις απαντήσεις σου προσεκτικά, και αν δεν είσαι βέβαιος, είναι εντάξει να πεις, “Χρειάζομαι ένα λεπτό για να σκεφτώ αυτό.” Θυμήσου ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να απαντήσεις σε κάθε ερώτηση αμέσως.

2. ΠΑΡΟΧΗ ΨΕΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ


Η ψευδορκία κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης είναι ένα σοβαρό λάθος. Όχι μόνο είναι επικίνδυνο, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές νομικές συνέπειες. Αν καταλάβουν ότι λες ψέμματα, μπορεί να ζημιώσεις την αξιοπιστία σου και να κάνεις πιο δύσκολο το να σε εμπιστευτεί ο ανακριτής. Είναι ουσιώδες να είσαι αληθής, ακόμα κι αν η αλήθεια είναι άβολη ή πιθανώς να μην σε συμφέρει ή καλύτερα ακόμα η απάντηση δεν γνωρίζω.

Αν δεν νιώθεις άνετα να απαντήσεις σε μια ερώτηση με την αλήθεια, μπορείς να αρνηθείς ευγενικά να απαντήσεις ή να ζητήσεις νομική συμβουλή. Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείς ένα δικηγόρο πριν δώσεις πληροφορίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την υπόθεσή σου ή τη θέση σου.

3. ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ


Ένα άλλο συνηθισμένο λάθος είναι ο εθελοντισμός πληροφοριών που δεν ζητήθηκαν. Οι ανακριτές συχνά έχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις στις οποίες θέλουν απαντήσεις, και η προσφορά παραπάνω πληροφοριών μπορεί να δουλέψει εναντίον σου. Είναι ουσιώδες να κρατήσεις στις ερωτήσεις που έγιναν και να αποφεύγεις να ξεφεύγεις από το θέμα.

Για να αποφύγεις αυτό το λάθος, ακούσε προσεκτικά τις ερωτήσεις του ανακριτή και απάντησε μόνο σε ό,τι σου ζητήθηκε. Μην παρέχεις επιπλέον πληροφορίες ή λεπτομέρειες εκτός αν είναι απαραίτητο να διευκρινίσεις την απάντησή σου.

4. ΕΧΘΡΙΚΗ Ή ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ


Η απάντηση σε ερωτήσεις επιθετικά ή αμυντικά μπορεί να είναι ένα λάθος που σε κάνει να φαίνεσαι αντισυνεργάσιμος ή ένοχος. Οι ανακριτές είναι εκπαιδευμένοι να αξιολογούν τη συμπεριφορά σου, και η εχθρικότητα μπορεί να προκαλέσει υποψίες. Είναι κρίσιμο να παραμείνεις ήρεμος, συγκροτημένος και με σεβαστμό κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης.

Αν αισθάνεσαι ότι ο ανακριτής είναι άδικος ή εχθρικός, μπορείς να διατηρήσεις τα δικαιώματά σου με ευγένεια. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις, “Θέλω να συνεργαστώ, αλλά θα ήθελα να μιλήσω με το δικηγόρο μου πριν απαντήσω σε άλλες ερωτήσεις.”

5. ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΟΥ


Ένα από τα σημαντικότερα λάθη που μπορείς να κάνεις κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης είναι να μην γνωρίζεις τα δικαιώματά σου. Είτε ασχολείσαι με αστυνομικό υπάλληλο, εργοδότη ή οποιοδήποτε άλλη αρχή, είναι κρίσιμο να κατανοείς ποια δικαιώματα έχεις σε αυτή την συγκεκριμένη κατάσταση.

Για παράδειγμα, έχεις το δικαίωμα να παραμείνεις σιωπηλός, το δικαίωμα σε ένα δικηγόρο και το δικαίωμα να γνωρίζεις τη φύση της έρευνας. Είναι ουσιώδες να ασκείς αυτά τα δικαιώματα όταν είναι απαραίτητο και να είσαι ενήμερος για οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα ειδικά για την κατάστασή σου.

6. ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ


Η παρερμηνεία μιας ερώτησης μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβείς ή παραπλανητικές απαντήσεις. Οι ανακριτές μπορεί να χρησιμοποιούν πολύπλοκη γλώσσα ή αόριστη διατύπωση για να σε τραβήξουν σε λάθος κατεύθυνση. Αν δεν κατανοείς πλήρως μια ερώτηση, μην διστάζεις να ζητήσεις διευκρίνιση. Είναι καλύτερο να ζητήσεις διευκρίνιση και να παρέχεις μια ακριβή απάντηση παρά να μαντέψεις και πιθανόν να παρέχεις εσφαλμένες πληροφορίες.

7. ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ


Σε ορισμένες καταστάσεις, είναι κρίσιμο να θυμάσαι την απολογία σου ή την κατάθεσή σου στην ανάκριση, ειδικά αν πιστεύεις ότι τα δικαιώματά σου παραβιάζονται ή αν η ανάκριση μπορεί να έχει νομικές συνέπειες. Η αποτυχία να κρατήσεις σημειώσεις ή να καταγράψεις την αλληλεπίδραση μπορεί να καθιστά δύσκολο το να αποδείξεις οποιαδήποτε παρανομία ή αντιφάσεις αργότερα.

Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη από τις συμβουλές για ανάκριση. Μόλις η ανακριση τελειώσει, πρέπει να διαβαστεί η απολογία σου δυνατά. Είναι αναγκασμένοι οι Ανακριτικοί υπάλληλοι να σου την διαβάσουν πριν την υπογράψεις. Βεβαιώσου ότι κατα την αναγνωση αυτα που έχουν γραφτεί και με τον τρόπο που έχουν γραφτεί αποτυπώνουν τα όσα έχεις αναφέρει προφορικά κατα την εξέταση. Εάν δεις διαφορές ή το νόημα βγάζει άλλο αποτέλεσμα και μάλιστα αρνητικό, ζήτα ευγενικά να διορθωθεί καθώς είναι δικαιωμά σου να αλλάξεις την απολογία πριν υπογράψεις. εκεί διορθώνουμε ότι ακούγεται λάθος και μετά υπογράφουμε.

Στο τέλος, οι ανακρίσεις μπορεί να είναι απαιτητικές, αλλά η κατανόηση και η αποφυγή των συνηθισμένων λαθών μπορούν να σε βοηθήσουν να τις ολοκληρώσεις πιο αποτελεσματικά. Θυμήσου να παραμείνεις ήρεμος, να είσαι αληθής και να ασκείς τα δικαιώματά σου όταν είναι απαραίτητο. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείς να προστατέψεις τα δικαιώματά σου, την ελευθερία σου και το μέλλον σου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
& Συνεργάτες
Αν βρεις τον εαυτό σου στην ανάγκη νομικής εκπροσώπησης κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης ή ποινικής έρευνας, επικοινώνησε με τον ποινικολόγο Αλέξανδρο Αλεξιάδη και τους συνεργάτες του οι οποίοι τυγχάνουν εμπειροι και αφοσιωμένοι ποινικοί δικηγόροι.