Κλοπή οχήματος. Τι Ενέργειες να κάνω για να αποζημιωθώ.

Το συχνό φαινόμενο της κλοπής οχημάτων.


Δυστυχώς το φαινόμενο της κλοπής οχημάτων (κλοπή αυτοκίνητου ή κλοπή μηχανής ) έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ακόμα και εάν είσαστε από τους τυχερούς που δεν έχετε πέσει θύματα κλοπής είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχετε ακούσει από κάποιον γνωστό, φίλο ή γείτονα ότι του έκλεψαν το όχημά του κάτω από την οικία του.

Κλοπή οχήματος – Άμεσες Ενέργειες υποβολή εγκλήσεως.


Τα τμήματα Ασφαλείας είναι αρμόδια για να δηλώσετε την κλοπή του αυτοκινήτου σας. Εάν βρίσκεστε σε κάποιο άλλο μέρος, φιλικό σπίτι, εκδρομή και γενικότερα εκτός της περιοχής της κατοικίας σας καλό θα ήταν να καταθέσετε έγκληση στο τμήμα ασφαλείας του αστυνομικού τμήματος της περιοχής που έλαβε χώρα η κλοπή.

Θα ζητήσετε να καταθέσετε έγκληση κατ’ αγνώστων λόγω κλοπής οχήματος. Λόγω του κατεπείγοντος μπορείτε να καταθέσετε την έγκληση μόνος σας αλλά καλό θα ήταν να έχετε λάβει ενημέρωση από τον δικηγόρο σας.

Εάν αμελήσετε την έγκληση υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε υπόλογοι καθώς το κλαπέν όχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκληματική ενέργεια.

Με την υποβολή της εγκλήσεως μπορείτε να αποδείξετε ότι το όχημά σας δεν βρίσκεται στην κατοχή σας.

Μόλις τελειώσετε την κατάθεση να ζητήσετε αντίγραφο της εγκλήσεως γιατί θα το χρειαστείτε για διάφορες ενέργειες και μην ξεχάσετε να βγάλετε αντίγραφα αφού το πρωτότυπο θα το έχετε εσείς.

Κατά την υποβολή της εγκλήσεως μην είστε Φειδωλοί σχετικά με την αξία του αυτοκινήτου και του εξοπλισμού που τυχόν έχετε τοποθετήσει.

Εάν π.χ. αγοράσατε το όχημά σας πριν ένα χρόνο 10.000 € αλλά έχετε τοποθετήσει ακριβό ηχοσύστημα αυτοκινήτου και/ή ζάντες με λάστιχα και/ή έχετε παιδικά καθίσματα ακριβά και/ή είχατε εντός του οχήματος πράγματα αξίας, αφενός θα τα περιγράψετε αναλυτικά στην έγκλησή σας, αφετέρου θα αναφέρετε και το κόστος αγοράς αυτών.

Να θυμάστε η έγκληση που υποβάλατε θα σας ακολουθεί και θα είναι αποδεικτικό για όλες τις πλευρές (ασφαλιστική εταιρεία, Δικαστήρια κτλ.).

Οπότε όταν καταθέτετε να είστε αναλυτική και να αναφέρετε λεπτομερώς τα πράγματα αλλά και την αξία αυτών καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να σας αποζημιώσουν. Επίσης εάν τελικώς η αστυνομία συλλάβει τους κλέφτες αυτοί θα λογοδοτήσουν για σοβαρότερα αδικήματα καθώς η ποινική τους μεταχείριση ορίζεται σύμφωνα με την συνολική αξία της κλοπής.

Ακόμα και μια τσάντα με χρήματα να είχατε εναποθέσει στο πορτμπαγκάζ του οχήματος να την αναφέρετε γιατί αν βρεθεί το όχημά σας παρατημένο κάπου να μπορείτε να αποδείξετε ότι τα χρήματα ήταν δικά σας για να σας επιστραφούν.

Μην σας φανεί παράλογο καθώς πολλά οχήματα ( ειδικά SUV ) κλέβονται με σκοπό την μεταφορά ατόμων από τα σύνορα. Οπότε μόλις ολοκληρώσουν την διαδικασία παρατάνε το όχημα στα βουνά. Εάν η αποσκευή ήταν επιμελώς κρυμμένη τότε σίγουρα θα την βρείτε

Κλοπή οχήματος

Ενέργειες στην ασφαλιστική εταιρέια


Μετά την υποβολή εγκλήσεως  θα πρέπει να καλέστε την ασφαλιστική σας εταιρεία και να την ενημερώσετε. 

Εάν το όχημά σας ανήκει ο σε άλλο πρόσωπο φυσικό ή νομικό (μίσθωση, Τράπεζα) θα πρέπει να το ενημερώσετε επίσης για την κλοπή.

Εάν έχετε κάλυψη για κλοπή είτε μερική είτε ολική θα πρέπει με αντίγραφο της εγκλήσεως  και αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική εταιρία και να αναφέρετε την κλοπή ώστε να ανοίξουν φάκελο για την υπόθεσή σας.

Αν η άδεια του αυτοκινήτου ήταν τοποθετημένη εντός του οχήματος δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ακόμα και αυτό όμως καλύτερα να το έχετε αναφέρει στην έγκλησή σας.

Θα πρέπει να έχετε και τα δυο κλειδιά του αυτοκινήτου ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ.

Υπάρχουν Δικαστικές αποφάσεις που έχουν μειώσει το τίμημα της αποζημίωσης  ή κάνουν δεκτό τον ισχυρισμό για υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα να απαλλάσσονται οι ασφαλιστικές καθώς στα συμβόλαια αναγράφεται ως απαραίτητος όρος η κατοχή και η παράδοση στην ασφαλιστική εταιρεία και των δυο κλειδιών του οχήματος.

Εάν όμως  είχατε αφήσει το δεύτερο κλειδί στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ή εντός του οχήματος που σας έκλεψαν τότε δεν θα έχετε πρόβλημα. Αυτό όμως θα πρέπει να έχει αναφερθεί ρητά στην έγκλησή σας που θα υποβάλετε στην αστυνομία.

Θεωρείτε ύποπτο εάν έχετε μόνο ένα κλειδί.

Τι ισχύει στην ασφάλιση μερικής κλοπής οχήματος;


Η ασφάλιση μερικής κλοπής του οχήματος καλύπτει εκτός από τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί τις ζημιές που έχουν γίνει στο αυτοκίνητο, μέχρι και κλειδιά που μπορεί να έχουν κλαπεί.

Εάν π.χ. βρεθεί το όχημά σας αλλά τρακαρισμένο ή κατεστραμμένο  τότε η ασφαλιστική εταιρεία υποχρεούται να σας αποζημιώσει. Εάν μάλιστα οι ζημιές είναι ακριβότερες από το ασφάλιστρο τότε θα σας αποζημιώσουν σαν ολική κλοπή.

Εάν π.χ. το όχημα σας είχε ασφαλιστεί για 15.000 € και βρεθεί άλλα έχει ζημιές για 15.100 € τότε η επισκευή του είναι ασύμφορη και θα σας καταβληθεί το ασφάλιστρο των 15.000 € 

Τι καλύπτει αναλυτικά η ασφάλιση μερικής κλοπής αυτοκινήτου:

α) Την αξία των τεμαχίων ή εξαρτημάτων του οχήματος που έχουν κλαπεί, που είναι στερεά προσδεδεμένα σε αυτό και είναι απαραίτητα για την κίνηση και τη λειτουργία του.

β) Την αξία των υπόλοιπων πρόσθετων εξαρτημάτων του οχήματος που έχουν κλαπεί, τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό του, όπως συστήματα ήχου, εικόνας, πλοήγησης και συ- σκευές τηλεπικοινωνίας. Σε περίπτωση που η εγκατάσταση των αντικειμένων αυτών δεν έχει γίνει από το εργοστάσιο κατασκευής ή την αντιπροσωπεία, η ευθύνη της εταιρίας δεν μπορεί να υπερβεί ένα συγκεκριμένο ποσό.

γ) Τις ζημιές που θα προξενηθούν στο αμάξωμα του αυτοκινήτου κατά το χρόνο της αφαίρεσης ή/και της απόπειρας αφαίρεσης των τεμαχίων ή εξαρτημάτων και τις ζημιές που θα προκαλέσει ο κλέφτης κατά την προσπάθειά του να αποκτήσει πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους του αυτοκινήτου.

δ) Το κόστος αντικατάστασης των κλειδιών ή/και των κλειδαριών του οχήματος σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας των κλειδιών. Η προσκόμιση των σχετικών τιμολογίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αποζημίωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κάλυψη των τεμαχίων ή εξαρτημάτων που έχουν κλαπεί, είναι να έχει προηγηθεί διάρρηξη του οχήματος και να υπάρχουν εμφανή ίχνη παραβίασης.

ε) Ζημιές αυτού του αυτοκινήτου (ίδιες ζημιές) στο διάστημα που το αυτοκίνητο είναι στην κατοχή του κλέφτη.

Πως αποζημιώνεται ο ασφαλισμένος;


Αφού κάνει τα ανωτέρω δήλωση σε αστυνομία και ασφαλιστική αναμένει την ενημέρωση της εταιρείας για το πότε θα του καταβάλουν το ποσό του συμβολαίου.

Εάν διαφέρει το ποσό που θα σας προτείνει η ασφαλιστική από το ποσό του συμβολαίου δηλαδή σας δίνει λιγότερα χρήματα τότε μην δεχθείτε και επικοινωνείστε με δικηγόρο για να σας βοηθήσει.

Στην μερική κλοπή μόλις βρεθεί το όχημά σας είτε κινείται μόνο του είτε με γερανό ζητείστε να το μεταφέρουν κατευθείαν σε επίσημη αντιπροσωπεία. Εκεί θα λάβει χώρα η πραγματογνωμοσύνη δηλαδή η εκτίμηση σε κόστος για την επισκευή του οχήματος.

Η πραγματογνωμοσύνη που θα εκδώσει η επίσημη αντιπροσωπεία θεωρείται αποδεικτικό που δεν προσβάλλεται ούτε από ασφαλιστικές ούτε φυσικά από δικαστικές αποφάσεις.

Μόλις η αντιπροσωπεία εκδώσει το κοστολόγιο επισκευής θα κληθεί ο ασφαλιστικός υπάλληλος θα ενημερωθεί και μετά από λίγες ημέρες θα σας καλέσει η ασφαλιστική εταιρεία για ενημέρωση.

Εάν διαφέρει το ποσό που θα σας προτείνει η ασφαλιστική από το ποσό του συμβολαίου δηλαδή σας δίνει λιγότερα χρήματα τότε μην δεχθείτε και επικοινωνείστε με δικηγόρο για να σας βοηθήσει.

Το πότε θα σας πληρώσει η ασφαλιστική εταιρεία έγκειται στην σοβαρότητα της εταιρείας. Καλές ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν σχετικά γρήγορα από ένα μήνα έως 2 μήνες.