Ποινικολόγος. Πότε τον χρειάζομαι και τι κάνει.

Ποινικολόγος Δικηγόρος: Καθήκοντα, Δεξιότητες και Σημασία στο Ποινικό Δίκαιο.

Μάιος, 2024

people-in-court-cartoon

Σε αυτό το άρθρο…

Εάν πραγματικά έχετε απορία τι είναι ο  Ποινικολόγος, πότε τον χρειάζομαι και τι κάνει, ήρθατε στο σωστό μέρος.  Ο όρος ποινικό δίκαιο περιγράφει το σύνολο των παραβάσεων, για τις οποίες η κοινωνία επιβάλλει ποινικές κυρώσεις, όπως φυλάκιση ή άλλες τιμωρίες όπως χρηματικές κυρώσεις ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Σε αντίθεση με τον τομέα του αστικού δικαίου, που ασχολείται κυρίως με τις διαφορές μεταξύ ιδιωτών, το ποινικό δίκαιο επικεντρώνεται στην τιμωρία εκείνων που διαπράττουν παραβατικές πράξεις κατά άλλων πολιτών ή της κρατικής τάξης. Σε περίπτωση που βρεθείτε σε ποινική υπόθεση, είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός έμπειρου ποινικολόγου για την καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος σας μπροστά στο ποινικό δικαστήριο.

Τι σημαίνει ο όρος Ποινικολόγος Δικηγόρος


Ο όρος “Ποινικολόγος Δικηγόρος” αναφέρεται σε έναν δικηγόρο που ειδικεύεται στο ποινικό δίκαιο. Πιο συγκεκριμένα, αυτός ο επαγγελματίας ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα και ποινικές διαδικασίες. Ο ποινικολόγος δικηγόρος μπορεί να εκπροσωπεί τόσο τους κατηγορούμενους όσο και τα θύματα σε ποινικές υποθέσεις. Οι βασικές αρμοδιότητες ενός ποινικολόγου δικηγόρου περιλαμβάνουν:

 1. Υπεράσπιση Κατηγορουμένων: Υπερασπίζεται άτομα που έχουν κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα, από μικροπαραβάσεις μέχρι σοβαρά εγκλήματα όπως φόνοι, ληστείες και σεξουαλικά αδικήματα.
 2. Προετοιμασία Υπεράσπισης: Αναλύει τα στοιχεία της υπόθεσης, συλλέγει αποδείξεις, εντοπίζει μάρτυρες και κατασκευάζει μια ισχυρή υπεράσπιση.
 3. Παράσταση στο Δικαστήριο: Εμφανίζεται στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τους πελάτες του κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, είτε πρόκειται για προδικαστικές ακροάσεις είτε για κύριες δίκες.
 4. Διαπραγμάτευση Ποινών: Συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για να μειώσει τις ποινές ή να επιτύχει πιο ευνοϊκές συμφωνίες για τους πελάτες του, εάν αυτό είναι δυνατόν και συμφέρει τον πελάτη.
 5. Νομικές Συμβουλές: Παρέχει νομικές συμβουλές στους πελάτες του σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις επιλογές που έχουν στο πλαίσιο του ποινικού συστήματος.

Εν ολίγοις, ένας ποινικολόγος δικηγόρος είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας στον τομέα του ποινικού δικαίου, με δεξιότητες και εμπειρία που του επιτρέπουν να διαχειριστεί σύνθετες ποινικές υποθέσεις και να προστατεύσει τα δικαιώματα των πελατών του.

Ο ποινικολόγος δικηγόρος αποτελεί έναν από τους πλέον κρίσιμους επαγγελματίες στο χώρο της νομικής, ειδικά όταν πρόκειται για ποινικές υποθέσεις. Με την εξειδίκευσή του στο ποινικό δίκαιο, ο ποινικολόγος δικηγόρος διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της δικαιοσύνης και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και των θυμάτων. Ας εξετάσουμε τις βασικές πτυχές του ρόλου αυτού του εξειδικευμένου επαγγελματία.

Εκπαίδευση και Κατάρτιση.


Για να γίνει κάποιος ποινικολόγος δικηγόρος, απαιτείται να ακολουθήσει μια σειρά από εκπαιδευτικά βήματα:

 1. Νομικές Σπουδές: Αποκτά πτυχίο Νομικής από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο.
 2. Ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο: Προχωρά σε μεταπτυχιακές σπουδές ή εξειδικεύεται μέσω πρακτικής εμπειρίας στο ποινικό δίκαιο.
 3. Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος: Περνά τις απαιτούμενες εξετάσεις και αποκτά την άδεια του Δικηγορικού Συλλόγου.

Βασικές Αρμοδιότητες.


Οι αρμοδιότητες ενός ποινικολόγου δικηγόρου περιλαμβάνουν:

 1. Υπεράσπιση Κατηγορουμένων: Αναλαμβάνει την υπεράσπιση ατόμων που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα, όπως κλοπή, απάτη, βία, και άλλα.
 2. Προετοιμασία Υπεράσπισης: Συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία, συνεντευξιάζει μάρτυρες και προετοιμάζει τη στρατηγική υπεράσπισης.
 3. Παράσταση στο Δικαστήριο: Εκπροσωπεί τους πελάτες του σε όλες τις φάσεις της δικαστικής διαδικασίας.
 4. Διαπραγμάτευση Ποινών: Συζητά με τους εισαγγελείς για τη μείωση των κατηγοριών ή των ποινών.
 5. Νομική Συμβουλευτική: Παρέχει νομικές συμβουλές στους πελάτες του, βοηθώντας τους να κατανοήσουν τις νομικές τους επιλογές.

Δεξιότητες και Ικανότητες.


Για να είναι αποτελεσματικός, ένας ποινικολόγος δικηγόρος πρέπει να διαθέτει:

 • Αναλυτική Σκέψη: Ικανότητα να αναλύει σύνθετα νομικά ζητήματα.
 • Επικοινωνιακές Δεξιότητες: Ικανότητα να επικοινωνεί αποτελεσματικά και πειστικά.
 • Διαπραγματευτικές Δεξιότητες: Ικανότητα να διαπραγματεύεται επιτυχώς με τους εισαγγελείς και το δικαστήριο.
 • Ηθική και Ακεραιότητα: Δέσμευση στην προστασία των δικαιωμάτων των πελατών του και στη διασφάλιση της δικαιοσύνης.
 • Γνώση Νομοθεσίας: Εκτεταμένη γνώση του ποινικού δικαίου και των δικαστικών διαδικασιών.

Επαγγελματικό Περιβάλλον.


Ο ποινικολόγος δικηγόρος μπορεί να εργαστεί σε:

 • Δικηγορικά γραφεία
 • Νομικά τμήματα εταιρειών
 • Δημόσιες υπηρεσίες όπως η εισαγγελία
 • Ως ανεξάρτητος επαγγελματίας

Σημασία του Ρόλου.


Ο ρόλος του ποινικολόγου δικηγόρου είναι καθοριστικός για την προάσπιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και την διασφάλιση μιας δίκαιης δίκης. Μέσω της εξειδικευμένης γνώσης και της επαγγελματικής του ηθικής, συμβάλλει στη διατήρηση της δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας του ποινικού συστήματος.

Συμπέρασμα.


Ο ποινικολόγος δικηγόρος είναι ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας που παίζει ζωτικό ρόλο στο ποινικό δικαστικό σύστημα. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, τις δεξιότητες και την αφοσίωση, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην έκβαση μιας ποινικής υπόθεσης, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πελατών του και διασφαλίζοντας τη δικαιοσύνη.

Αν αναζητάτε έναν έμπειρο ποινικολόγο δικηγόρο, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε κάποιον με αποδεδειγμένη εμπειρία και δεξιότητες, για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση στην υπόθεσή σας.

Share on ➪ 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
& Συνεργάτες
Χρειάζεστε νομική εκπροσώπηση, επικοινώνηστε με τον ποινικολόγο  Αλέξανδρο Αλεξιάδη & τους έμπειρους δικηγόρους συνεργάτες του γραφείου. Αφοσιωμένοι Ποινικολόγοι Δικηγόροι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν…

Τα 5 Σημαντικότερα Βήματα αν Κατηγορηθείτε για Έγκλημα

Τι να Κάνετε αν Κατηγορηθείτε για Έγκλημα – Οδηγός Επιβίωσης & Συμβουλές Law Office …
Ενδοοικογενειακή Βία

Ενδοοικογενειακή Βία – Συνέπειες και Προστασία.

Το Αδίκημα της Ενδοοικογενειακής Βίας: Νομικό Πλαίσιο, Συνέπειες και Προστασία των Θυμάτων Law Office …
καλύτερος δικηγόρος

Ο Καλύτερος Δικηγόρος – Πως να ψάξω και Που θα τον Βρω ;

Αναζητώντας τον Καλύτερο Δικηγόρο Ποινικού: Που να τον βρείτε και πως να ψάξετε.
Δικαστικές Αποφάσεις

Αθώωση: Ενδοοικογενειακή Βία – Απειλή – εξυβριση.

Υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, απειλής και εξύβρισης, μεταξύ συγγενών με Ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και αυτόπτη μάρτυρα.
Δικαστικές Αποφάσεις

Αθώωση: Τυχερά Παίγνια και Εγκληματική Οργάνωση

Υπόθεση Διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου χωρίς άδεια σε μικρά καζίνο.
Δικαστικές Αποφάσεις

Αθώωση: Ρευματοκλοπή – κλοπή ρεύματος 372 Π.Κ.

Υπόθεση ρευματοκλοπής κατ’ εξακολούθηση εις βάρος του ΔΕΔΔΗΕ καθώς ο μετρητής βρέθηκε παραβιασμένος και χωρίς σφραγίδες.