Τι δικαιώματα έχω αν με συλλάβει η Αστυνομία.

Τι πρέπει να κάνετε και πως να δράσετε σε οιονδήποτε έλεγχο απο τις αστυνομικές αρχές.

court-rights

Σε αυτό το άρθρο…

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δικαιώματα σας κατα την διαδικασία ελέγχου απο αστυνομικές αρχές. Με ποιον τρόπο πρέπει να αντιδράσετε πως μπορείτε να εξασφαλίσετε τα δικαιώματά σας και σε ποια αιτήματα των αρχών οφείλετε να συμμορφωθείτε.

Τι δικαώματα έχω εκ του νόμου.


Αν σας σταματήσουν αστυνομικοί για οποιονδήποτε λόγο στο δρόμο και σας ζητήσουν να επιδείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα, οφείλετε και πρέπει να το κάνετε. Αν αρνηθείτε, πέραν των ποινικών κυρώσεων θα σας οδηγήσουν στο ΑΤ για  να προβούν σε έλεγχο – εξακρίβωση στοιχείων. Εάν έχετε μαζί σας την ταυτότητα και την δείξετε, έχετε εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σας και μπορείτε να αποχωρήσετε.

Σε περίπτωση όμως που σας ζητηθεί να πάτε στο τμήμα καθώς θέλουν  να κάνουν και άλλους ελέγχους που αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος για το εάν εκκρεμεί εις βάρος σας κάποια δικαστική απόφαση ή κάποιο ένταλμα σύλληψης, μπορείτε να τους ακολουθήσετε και φυσικά αμέσως να καλέσετε τον δικηγόρο Σας.

Το ότι αποδέχεστε να πάτε στο τμήμα αυτό δεν σας καθιστά κατηγορούμενους, άρα πηγαίνετε αυτοβούλως ως ΠΟΛΙΤΕΣ και έχετε όλα τα νόμιμα δικαιώματα που σας παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι της Ελλάδας. Στο τμήμα θα επιδείξετε εκ νέου την ταυτότητά Σας. Ενώ μπορείτε να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση.

Εάν δεν έχετε την ταυτότητα μαζί σας τότε οφείλετε να πάτε στο ΑΤ για εξακρίβωση αλλά και πάλι επειδή πηγαίνετε αυτοβούλως ως Πολίτης θα πάρετε κατευθείαν συγγενικό σας πρόσωπο για να προσκομίσει την ταυτότητα στο ΑΤ που θα πάτε. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα σε αυτήν την περίπτωση να σας βάλει στο κρατητήριο ή να σας περάσει χειροπέδες. Θα πρέπει να σας υποδείξουν κάποιο χώρο με καρέκλα και μάλιστα σε καθεστώς ελευθερίας να περιμένετε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Πότε Μπορεί να σας συλλάβει η Αστυνομία ;


Η αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει μόνο αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης ή αν διαπράξατε αυτόφωρο αδίκημα.

Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης
Το ένταλμα σύλληψης είναι έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον ανακριτή και επιδίδεται από την αστυνομία στον ύποπτο.  Ο ανακριτής είναι δικαστής και μόνο αυτός μπορεί να υπογράψει ένταλμα σύλληψης. Επιπλέον το ένταλμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία σας και ακριβώς την πράξη για την οποία κατηγορείστε! Ελέγξετε το ένταλμα και απαιτείστε να υπογράψετε την «έκθεση σύλληψης», ένα έγγραφο που θα αποδεικνύει τον τόπο και το χρόνο της σύλληψης. Στη συνέχεια, και για όσα διαρκεί αυτή η διαδικασία ένα πράγμα θα έχετε στο μυαλό σας ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΩ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ότι έχω να πω θα το πω στον Φυσικό μου Δικαστή ή στον Εισαγγελέα.

Αν διαπράξατε αυτόφωρο αδίκημα  ο νόμος δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη, χωρίς δικαστικό ένταλμα σύλληψης. Οι αστυνόμοι που σας συλλαμβάνουν οφείλουν να σας πάνε αμέσως στο Αστυνομικό τμήμα. Ζητήστε να υπογράψετε «έκθεση σύλληψης». Στο τμήμα δηλώστε τα στοιχεία σας και μην απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις. Ότι έχω να πω θα το πω στον κ. Εισαγγελέα.

Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ είναι μάρτυρας, δεν οφείλει «να πει την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος»! Το αντίθετο, ο κατηγορούμενος έχει το λεγόμενο «δικαίωμα της σιωπής». Δηλαδή σε όλες τις ερωτήσεις δεν οφείλει να πει την αλήθεια, δεν οφείλει να πει τίποτα, μπορεί απλώς να πει «αρνούμαι την κατηγορία» ή απλά να πει «δεν απαντώ»!

Μέχρι να έρθει ο δικηγόρος σας, μη δίνετε εξηγήσεις, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, μη λέτε καν «δεν ξέρω», μην υπογράφετε τίποτα. Να ζητάτε διαρκώς το δικηγόρο σας. Μη σταματήσετε να το απαιτείτε, μέχρι να σας επιτρέψουν να μιλήσετε μαζί του. Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να βρίσκεστε υπό κράτηση στο ΑΤ είναι 24 ώρες. Μετά πρέπει να σας οδηγήσουν στον Εισαγγελέα.

Πως μπορούμε να σας ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ.


Είτε πρόκειται για την πρώτη σας σύλληψη είτε έχετε ήδη ποινικό μητρώο, η δικηγορική μας ομάδα μπορεί να σας παράσχει το επίπεδο νομικής εκπροσώπησης που χρειάζεστε για να αναζητήσετε το πιο συμφέρον αποτέλεσμα στην περίπτωσή σας.

Πριν δεχτείτε μια διαπραγμάτευση περί ακροάσεων που προσφέρεται από έναν εισαγγελέα, προτού χάσετε την ελπίδα, προτού υποβάλετε απαντήσεις μετά από σύλληψη, συζητήστε την κατάσταση με έναν δικηγόρο ποινικολόγο που μπορεί να σας συμβουλεύσει σωστά.

Όπου και αν βρίσκεστε στην ποινική διαδικασία, η συμμετοχή ενός δικηγόρου μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσει ότι τα συνταγματικά σας δικαιώματα προστατεύονται καλά. Είμαστε ποινικολόγοι δικηγόροι με μεγάλη εμπειρία, αφιερωμένοι στην επιθετική εκπροσώπηση των πελατών μας εντός και εκτός της ποινικής δικαστικής αίθουσας.

Συμπέρασμα.


Δυστυχώς στη συντριπτικήά πλειονότητα ΔΕΝ γνωρίζουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τις αστυνομικές αρχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να μην μπορούμε να διακρίνουμε με βεβαιότητα τη θεμιτή χρήση της νόμιμης βίας από την κατάχρησή της, να μη γνωρίζουμε τι να κάνουμε και πώς όταν αυτά τα όρια παραβιάζονται, αλλά και να μην ξέρουμε με σιγουριά τι εμείς οφείλουμε, τι δικαιούμαστε και τι απαγορεύεται να πράξουμε απέναντι σε ένα όργανο της τάξης. Αυτό το κενό, που αγγίζει τον πυρήνα της ποιότητας της δημοκρατίας μας, δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Ιδανικά, κανένα παιδί δεν θα έπρεπε να τελειώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωρίς να ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τα δικαιώματά του.

Εάν κινδυνεύετε με σύλληψη, επικοινωνήστε μαζί μας ΑΜΕΣΑ και ζητήστε την εξειδικευμένη βοήθεια που δικαιούστε ώστε να διασφαλίσετε τα διακιώματά σας.

Τηλέφωνο Έκτακτης Ανάγκης

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Share on ➪ 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
& Συνεργάτες
Χρειάζεστε νομική εκπροσώπηση, επικοινώνηστε με τον ποινικολόγο  Αλέξανδρο Αλεξιάδη & τους έμπειρους δικηγόρους συνεργάτες του γραφείου. Αφοσιωμένοι Ποινικολόγοι Δικηγόροι.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν…

Τα 5 Σημαντικότερα Βήματα αν Κατηγορηθείτε για Έγκλημα

Τι να Κάνετε αν Κατηγορηθείτε για Έγκλημα – Οδηγός Επιβίωσης & Συμβουλές …
Ενδοοικογενειακή Βία

Ενδοοικογενειακή Βία – Συνέπειες και Προστασία.

Το Αδίκημα της Ενδοοικογενειακής Βίας: Νομικό Πλαίσιο, Συνέπειες και Προστασία των Θυμάτων …
καλύτερος δικηγόρος

Ο Καλύτερος Δικηγόρος – Πως να ψάξω και Που θα τον Βρω ;

Αναζητώντας τον Καλύτερο Δικηγόρο Ποινικού: Που να τον βρείτε και πως να ψάξετε.
Δικαστικές Αποφάσεις

Αθώωση: Ενδοοικογενειακή Βία – Απειλή – εξυβριση.

Υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, απειλής και εξύβρισης, μεταξύ συγγενών με Ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και αυτόπτη μάρτυρα.
Δικαστικές Αποφάσεις

Αθώωση: Τυχερά Παίγνια και Εγκληματική Οργάνωση

Υπόθεση Διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου χωρίς άδεια σε μικρά καζίνο.
Δικαστικές Αποφάσεις

Αθώωση: Ρευματοκλοπή – κλοπή ρεύματος 372 Π.Κ.

Υπόθεση ρευματοκλοπής κατ’ εξακολούθηση εις βάρος του ΔΕΔΔΗΕ καθώς ο μετρητής βρέθηκε παραβιασμένος και χωρίς σφραγίδες.